Skip to content

De mythe van de goede oorlog

De mythe van de goede oorlog

Historicus, politicoloog en publicist Jacques Pauwels is in april enkele dagen in het land en zal een lezing komen geven over zijn boek "De mythe van de goede oorlog".
Dit zal plaatsvinden op 14 april vanaf 20u in het PVDA-secretariaat 't Frank Blad, Hoogboomsteenweg 21 te Brasschaat. Vooraf inschrijven is niet nodig.

Van "The Longest Day" en "A bridge too Far" tot "Saving Private Ryan" en "Inglourious Bastards": als we Hollywood mogen geloven, was de Tweede Wereldoorlog een 'goede oorlog' waarin de Verenigde Staten ten strijde trokken om de democratie en de vrijheid in Europa en overal elders in ere te herstellen. Volgens Jacques Pauwels is de waarheid net iets complexer. Amerikaanse bedrijven in nazi-Duitsland zoals GM, Opel en Ford maakten niet alleen vóór maar ook tijdens de oorlog grote winsten. Tegelijkertijd deden ze ook gouden zaken met Groot-Brittannië. In deze compleet herziene heruitgave van "De mythe van de goede oorlog " legt de auteur uit hoe over de oceaan het idee leefde dat de VS met "de verkeerde bondgenoot" (de Sovjet-Unie) tegen "de verkeerde vijand" (nazi-Duitsland) vochten. Het hoeft dus niet te verbazen dat Washington manoeuvreerde tegen de Sovjetbondgenoot. Of wat dacht u van de plannen voor een kruistocht tegen Moskou, samen met de overblijfselen van de Wehrmacht? De Tweede Wereldoorlog zoals u die niet op school zag.