Gemeente van kinderen en jongeren
We willen een gemeente waar de overheid zelf ook kwalitatieve kinderopvang organiseert. Waar jongeren zelfstandig en veilig gebruik kunnen maken van de publieke ruimte en infrastructuur. Een gemeente met een sterk uitgebouwd jeugdwerk en voldoende mogelijkheden en plaats voor jongeren om zich uit te leven. Een gemeente met een divers en laagdrempelig vrijetijdsaanbod en een constante dialoog tussen kinderen en jongeren, beleid en middenveld.
Wat wij willen
Een gemeente voor jongeren en kinderen
- We richten een gemeentelijk kinderdagverblijf op.
- We schaffen de boterhammentaks (remgeld middagtoezicht) in scholen af.
- We investeren in moderne en kwaliteitsvolle jeugdhuizen.
- De jeugdraad krijgt initiatiefrecht in de gemeenteraad, zodat jongeren punten op de agenda kunnen zetten.
- De gemeente investeert in lokalen van jeugdverenigingen (renovatie en nieuwbouw).
- Het cultuuraanbod in de gemeente moet aansluiting zoeken bij de leefwereld van jongeren.
Meer achtergrondinformatie
- We richten een gemeentelijk kinderdagverblijf op.
De wachtlijsten voor kinderdagverblijven zijn zeer lang. Als men zwanger is, is het aan te raden om de dag na de positieve zwangerschapstest op zoek te gaan naar een geschikte kinderopvang. Het aanbod voldoet niet aan de behoefte, ook niet in Brasschaat. Wij zijn voorstander om ook een gemeentelijk kinderdagverblijf op te richten. Een gemeentelijke opvang die het voortouw neemt op het vlak van kwaliteit en betaalbaarheid in de kinderopvang. De gemeentelijke kinderopvang richt zich uitdrukkelijk ook tot werkzoekende ouders en ouders die omwille van moeilijke omstandigheden nood hebben aan rust en ruimte. Elk kind heeft recht op kwaliteitsvolle kinderopvang. We blijven ook streven naar samenwerking en coördinatie met de bestaande opvang door scholen, VZW’s en private initiatieven.
- We schaffen de boterhammentaks (remgeld middagtoezicht) in scholen af.
In alle gemeentelijke scholen moeten kinderen een ‘boterhammentaks’ betalen. Kinderen moeten dus betalen om tijdens de middagopvang hun eigen boterhammen, die ze zelf meenemen, op te eten. Dit bedrag wordt niet meegerekend in de berekening van de maximumfactuur voor het basisonderwijs in de Vlaamse scholen. Officieel kost een schooljaar maximaal 55 euro voor kleuters en 105 euro voor lagereschoolkinderen. In realiteit worden verschillende kosten, zoals de boterhammentaks en de voor- en naschoolse opvang, niet in de berekening van de factuur meegenomen. Mensen betalen in werkelijkheid dus veel meer . Een alleenstaande dame met 2 kinderen getuigt: “Ik werk voltijds en heb ’s middags geen tijd om aan de schoolpoort te geraken. Ik moet nu meer dan 200 euro betalen om mijn 2 kinderen hun boterhammen te laten opeten”.
- We investeren in moderne en kwaliteitsvolle jeugdhuizen.
Brasschaat heeft weinig ontmoetingsplaatsen voor jongeren. Eén jeugdhuis en één jongerencafé hebben het overleefd. Waarom niet overwegen om de jeugdhuiswerking terug nieuw leven in te blazen? In verschillende gemeentes in Vlaanderen zien we dat nieuwe jeugdhuiswerkingen met succes werden opgestart. De gemeentelijke jeugddienst doet in samenwerking met de jeugdraad een behoefteonderzoek, zoekt geschikte locaties, ondersteunt de oprichting en beginnende werking en stelt een gemeentelijke jeugdwerker ter beschikking.
- De gemeente investeert in lokalen van jeugdverenigingen (renovatie en nieuwbouw)
De laatste decennia zijn de jeugdbewegingen steeds populairder geworden. Ledenaantallen zijn fors gestegen. Tegelijk zijn de lokalen niet mee gegroeid. Sommige lokalen zijn toe aan een grondige renovatie of zijn toe aan bijbouwen of volledige vernieuwing. Redenen genoeg om de verenigingen grondig bij te staan in hun investeringen.
- Het cultuuraanbod in de gemeente moet aansluiting zoeken bij de leefwereld van jongeren.
Er moeten ruimtes komen waar jonge muzikanten en kunstenaars kunnen repeteren. Dit kan erg ‘basic’ zijn, met podium, geluidsinstallatie, toog en kleedkamer. De repetitieruimte kan ook door andere gezelschappen gebruikt worden.