Solidaire gemeente
Ontwikkelingssamenwerking en internationale solidariteit zijn belangrijk. Ze dragen bij tot een meer open en solidaire samenleving. We vinden dat het gemeentebestuur moet blijven inzetten op ontwikkelingssamenwerking en op initiatieven van Brasschaatse organisaties die op dat vlak actief zijn. We zien Brasschaat als een warme gemeente die inzet op mondiale solidariteit, een gemeente waar solidaire burgers elkaar vinden in de talrijke verenigingen voor internationale solidariteit. Nieuwkomers, die hier meestal belanden als gevolg van een onrechtvaardige wereldorde, zijn welkom en kunnen rekenen op een menswaardige opvang.
Wat wij willen
Een solidaire gemeente
- Het gemeentebestuur toetst beleidsplannen aan de Agenda 2030 van de Verenigde Naties, met daarin 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.
- We maken eindelijk van Brasschaat een FairTradeGemeente.
- Het gemeentelijk budget voor ontwikkelingssamenwerking wordt verhoogd en moet minstens 0,7 procent van de gemeentebegroting bedragen. De subsidie van Vlaanderen mag niet worden meegerekend in dit budget.
- Het budget wordt evenwichtig verdeeld tussen de Noordwerking, de Zuidwerking, noodhulp en ondersteuning van 11.11.11 als koepelorganisatie.
- De gemeentelijke premie noodhulp bij humanitaire rampen wordt verhoogd van 1250€ naar 2500€.
- Brasschaat ondersteunt en blijft een partner in de organisatie van de WERELDMEERDAAGSE voor 1e graad onderwijs.
- Menswaardige opvang van vluchtelingen.
Meer achtergrondinformatie
- We maken eindelijk van Brasschaat een Fair Trade Gemeente.
De gemeente moet volop gaan voor een breed duurzaam aankoopbeleid en daarvoor in de aankoopdienst een beroep doen op experts. Bij de aankoop van bouwmaterialen, werkkledij, meubilair, rollend materieel en andere goederen kan een duurzaamheidstoets worden afgenomen. Aan dat aankoopbeleid kan de gemeente een bewustmakingscampagne over ongelijke handelsverhoudingen koppelen.
- Menswaardige opvang van vluchtelingen.
Vluchten doe je niet voor je plezier. Je wordt ertoe gedwongen om te kunnen overleven. Door de globalisering, de economische crisis en de oorlogen – waarvoor het Westen vaak mee de verantwoordelijkheid draagt – moeten vandaag miljoenen mensen in de wereld op de vlucht slaan.
De gemeente voorziet in een passend woningaanbod voor asielzoekers die reeds in de gemeente verblijven. Aan wie erkend is als vluchteling of een statuut heeft van subsidiaire bescherming, verhuurt de gemeente gedurende minimum twee jaar een starterswoning om inburgering en integratie mogelijk te maken.
Wij willen van Brasschaat een ‘huiszoekingsvrije gemeente’ maken, naar het voorbeeld van tientallen andere gemeenten. Het houdt in dat de burgemeester het engagement opneemt de politie niet te laten binnenvallen in huizen waar mensen zonder papieren opvang krijgen.
Iedereen die hier woont heeft het recht de Nederlandse taal te leren. Ook mensen zonder papieren. De lange wachtlijsten voor taallessen in het volwassenenonderwijs moeten prioritair aangepakt worden. Kennis van het Nederlands is belangrijk om te kunnen genieten van sociale voorzieningen, sociale huisvesting, maar het mag geen toelatingsvoorwaarde worden. Taallessen kunnen optimaler door ze meer op maat te organiseren, ingebed in de sociale context, bijvoorbeeld als huurder, werknemer, wijkbewoner, ouder…